Hoe ik onzekerheid zie is als volgt: als een uitdaging. Als je onzeker bent dan is dat een teken dat jij jouw mindset moet gaan veranderen. Het is een seintje dat je negatief kijkt naar iets en dat het tijd is te gaan werken aan persoonlijke ontwikkeling. Jouw onzekerheid gaat niet weg voordat je dat gedaan hebt. Het wordt vaak zelfs erger en erger als je denkt dat wegstoppen de oplossing is.

Wegstoppen is nooit de oplossing en dat gaat het ook nooit worden. Jouw gevoel is een strandbal en wanneer je dat onder water duwt en de bal weer loslaat; dan komt het erna gewoon net zo hard weer naar boven. Zo werkt het ook met jouw gevoel. Klik HIER om daar een video over te bekijken.

Wat ik vaak zie is dat mensen zich schamen als ze onzeker zijn. Ik heb klanten die niet willen dat ik de naam bij mooie successen vermeld, omdat ze zich schamen. En dat respecteer ik, maar in feite is het nergens voor nodig. Onzekerheid is gewoon persoonlijke ontwikkeling.

Toch wordt onzekerheid vaak weggeduwd door de maatschappij. Het wordt in het hokje gestopt van ‘niet goed’. Oohh jij bent onzeker. Nee dat moet ik niet hebben. Kan je wel eens horen. Als iemand niets doet met die onzekerheid en liever in de slachtoffer rol blijft hangen, dan snap ik het antwoord. Ik ben het er niet mee eens, maar ik snap het.

Maar wat nou als iemand wél iets doet aan die onzekerheid? En er zijn of haar kracht van aan het maken is? Dat is alleen maar positief punt en dat gaat iemand heel ver brengen.

Stel nou dat jij coaching genomen hebt bij jouw onzekerheid. Je leert dat jouw gedachtes in verbinding staan met jouw gevoel en jouw gevoelens weer met je gedrag. Dus je begint je te realiseren dat alles start bij jouw mindset en dat wanneer jij je onzeker voelt, het alleen een seintje is dat je positiever mag gaan denken. Dat ben je stap voor stap aan het veranderen.

Dat is dan toch alleen maar een pluspunt? Iets waardoor je elke keer alleen maar vooruit gaat? En niet iets waar jij je voor hoeft te schamen?

Wij mensen moeten ons wat meer losmaken over wat andere mensen van ons kunnen denken. Ik had het vroeger ook, dus ik weet waar ik het over heb. Verschrikkelijk vond ik het om toe te geven dat ik onzeker was of dat mensen dat over me wisten. Ik hield het allemaal lekker binnen en zette een mooi masker op naar de buitenwereld.

Totdat mijn zelfvertrouwen het niet meer eens was met dat masker. Mijn lichaam ging in protest. Ik belandde in een burnout en had hele negatieve gedachtes. Mijn onzekerheid was toen sky high. Ik vond het verschrikkelijk als mensen erachter kwamen dat ik in een burnout zat. Het voelde als falen.

Nu ik er op terug kijk realiseer ik me dat het een klap van de man met de hamer was om in te laten zien dat hetgeen wat ik deed NIET werkte. Dat het me niet gelukkig maakte. Dat ik in persoonlijke ontwikkeling moest gaan investeren en meer moest kiezen voor mezelf. In dat proces kwam eigenlijk het belangrijkste naar boven:

Wat wil ik?
En durf daarvoor te kiezen! Leer schijt te krijgen aan wat andere mensen kunnen denken van je.

En dat werd mijn missie. Zelfvertrouwen hebben betekent namelijk dat jij je goed voelt. Je gelukkig voelt. Voor jezelf en jouw verlangens durft te kiezen en los gaat laten over wat andere mensen van je KUNNEN denken.

Wij denken vaak dat we weten wat andere mensen van ons denken. Dat kan je helemaal niet weten. Je vult dingen in, in jouw hoofd. Jouw ego neemt een loopje met je. Je kan alleen maar aannames doen. Je kan NOOIT zeker weten wat iemand denkt tot je het vraagt.

En ik zou het niet eens vragen. Lekker boeiend wat iemand denkt. Als jij je continue druk maakt om wat iemand van je kan denken dan leef je in een gevangenis. Je houdt je in. Durft niet alles te zeggen wat je denkt of voelt en loopt met kettingen om je heen.

Zo heb ik er ook een spel van gemaakt. Als ik bijvoorbeeld een appje naar iemand stuur en mijn ego zegt: niet doen! Wat gaat die persoon van je denken? Ik merk die gedachte op. Denk bij mezelf: fuck it en ik druk expres op enter. Ik ga mijn ego geen controle over me laten nemen.

Of een ander voorbeeld. Ik had een wasje gedraaid en ik wilde het op balkon hangen. Het zonnetje scheen dus waarom niet. Gelijk popte er een gedachte op: wat als al je buren die was zien hangen? Wat zullen ze denken?

Ik moest er zelfs een beetje om lachen. Lekker boeiend wat ze denken en dat doe ik het juist. Als dat verontrustende ego stemmetje allemaal beren op de weg gaat zien, dan geef ik die beren stroop. Ik knuffel ze en ga precies datgene doen wat het stemmetje zegt om niet te doen.

Luister niet naar dat onzin stemmetje. Het is gewoon een klein trolletje in jouw hoofd die jou continue veilig probeert te houden. Die vindt niet dat jij in jezelf en in persoonlijke ontwikkeling moet investeren De intenties zijn goed bedoeld, maar je hebt er in feite helemaal niks aan. Het brengt je alleen maar meer van hetzelfde als je ernaar luistert.

Het motto van dit hele verhaal wat meerdere wendingen heeft gekregen: schaam je nooit voor jouw onzekerheid! Jouw onzekerheid is een kracht. En om dat zo te gaan zien dat je moeten gaan investeren in persoonlijke ontwikkeling en in kennis over onzekerheid, zodat jij de beste versie van jezelf neer kan gaan zetten. Zodat jij elke keer weer een betere versie van jezelf neer kan gaan zetten. Veroordeel het nooit, maar ga het zien als een seintje om weer boven de onzekerheid uit te stijgen.

Als jij onzeker bent en dit door hebt is dat juist iets heel moois. Het betekent dat jij bewust bent van jouw gevoel en daarmee kan je het stap voor stap gaan verbeteren. Het is niet erg dat je onzeker bent. Het wordt dan juist tijd om ermee te gaan leren werken.

En.. Je weet me te vinden als je daar hulp bij wilt!

Of als je even lekker rond wilt snuffelen en meer van dit soort artikelen wil lezen.. kijk dan even bij mijn VIP Membership. Die kan je HIER vinden. Daarin staan ook trainingen over onzekerheid en zelfvertrouwen. Exclusieve podcasts. Stappenplannen. Echt van alles! Jij vraagt, wij draaien..

persoonlijke ontwikkeling