Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is het stellen van grenzen best moeilijk. Diep van binnen ben je bang dat mensen je niet meer aardig vinden als jij jouw grenzen aan geeft. En juist door die angst en het niet durven stellen van je grenzen, voel jij je uitgeput en leeg gezogen.

In deze blog krijg jij 5 tips waarom het zo belangrijk is om je grenzen te stellen en hoe je dit beter kunt doen. Aan het einde kun je gebruik maken van de tijdelijke aanbieding om de tools te krijgen HOE jij precies jouw grenzen beter kunt stellen!

1. Word je bewust van waarom jij jouw grenzen niet durft te stellen

Wat is het dat je tegenhoudt om je grenzen te durven stellen? Ben je bang dat mensen je dan niet meer aardig vinden? Durf je geen nee daarom te zeggen? Of wanneer je nee zegt, wordt je dan onder de tafel gepraat en stem je uiteindelijk toch in? Wat de reden ook is, erken dat dit in jou leeft..

 

Vroeger durfde ik ook geen grenzen te stellen. Ik was veelte onzeker en zei overal ja op, omdat ik wilde dat mensen me aardig vonden. Dat kwam omdat ik diep van binnen mezelf niet leuk genoeg vond. Dit resulteerde er in dat ik te veel hooi op mijn vork nam. Hierdoor voelde ik mij moe en ongelukkig. Mijn gevoel schreeuwde NEE wanneer iemand iets vroeg, maar ik durfde er niet naar te luisteren. Ik begon pas beter mijn grenzen te aan te geven toen ik herkende dat ik naar angst luisterde en niet naar mijn gevoel. Dit was stap nummer 1 om mijn grenzen beter te gaan stellen.

 

2. Waarom het zo belangrijk is om je grenzen te stellen 

Wanneer jij jouw grenzen niet aan geeft, ga je steeds minder goed in je vel zitten. Je geeft meer dan je ontvangt. En dit gaat ten koste van jezelf. Je voelt je uitgeput, moe, leeg gezogen en dat komt doordat je niet goed voor jezelf opkomt of niet goed voor jezelf zorgt. Wanneer jij jezelf weg cijfert voor anderen, neem jij jouw eigen behoeften niet serieus. Je energie daalt hierdoor en dat draagt niet bij aan je gevoel van zelfvertrouwen.

 

Zelf neem ik regelmatig een dag voor mezelf. Dat doe ik om op te laden. Wij vrouwen zijn heel gevoelig voor andermans energie en als je niet weet hoe je daarmee om moet gaan, dan is de kans groot jouw energie steeds minder en minder wordt. Daarom is het belangrijk om ook tijd voor jezelf te nemen en dit ook aan te geven, zodat je op kan laden. Durf voor jezelf te kiezen en hiermee ook je grens aan te geven. Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je voor jezelf kiest. Lees DEZE blog als hooggevoeligheid jou bekend voor komt.

 

3. Het is niet egoïstisch om je grenzen te stellen 

Hoe meer zelfvertrouwen je krijgt, hoe gemakkelijker het is om nee te zeggen. Het is enorm belangrijk om te leren loslaten wat andere van je kunnen denken. Het is niet realistisch om altijd maar van alles voor andere mensen te doen. JIJ hoort op nummer één te staan. Jij bent de bewaker van jouw energie en wanneer jij je goed voelt kan je veel meer geven aan de mensen om je heen. Dus zorg eerst voor jezelf.

 

Ook leer je aan anderen, door jouw grenzen aan te geven, hoe zij met jou om moeten gaan. Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid en mensen kunnen niet weten dat ze over je grenzen heen gaan, als jij dat niet aan geeft. Het verbeterd juist jouw relaties als jij jouw grenzen aan geeft.

 

Onbewust kan je zo veel negatieve gedachten hebben die ervoor zorgen dat jij jouw grenzen niet stelt. Werk eerst aan jezelf en ga jezelf leuk genoeg vinden. Dan ga jij jouw grenzen beter aangeven en aanvoelen. Vanuit die energie ga je geven vanuit een volle batterij, dan mag je van mij zo veel geven als je wilt. Zolang het goed voelt voor je, dan voegt het ook iets toe in je leven. Maar zorg eerst voor jezelf!

 

 

4. Laat dat perfectionisme los 

We kennen het allemaal; het perfectionisme. Je wil alles goed doen. Door iedereen aardig gevonden worden. De leukste van de klas zijn… Je kent het gevoel, maar dit is niet realistisch. En het zorgt ervoor dat jij jouw grenzen voortdurend over gaat. Je durft je mening niet te uiten en door dat perfectionisme ben je constant opzoek naar bevestiging in de buitenwereld dat je leuk genoeg bent.

 

STOP hier vandaag nog mee. Realiseer jezelf dat je dit doet. Zeg tegen jezelf: Ik stel mijn grenzen en zorg goed voor mezelf. Ik laat het los wat andere mensen van mij denken. Juist dat ‘altijd alles maar goed willen doen’ zorgt ervoor dat je de lat voor jezelf veelte hoog legt.

 

5. Hoe kan jij jouw grenzen beter stellen 

Stel je voor dat je collega vraagt om een dienst over te nemen. Je gevoel zegt gelijk: Nee. Maar dan begint de twijfel… Wat als je nee zegt? Vinden ze je dan nog wel aardig? Of wordt je werkgever boos? Doe je het dan wel goed?

 

Die twijfel is alleen maar je hoofd en je negatieve gedachten die in de weg zitten. Het is die eeuwige twijfel die ervoor zorgt dat je toch ja zegt, omdat je het goed genoeg wilt doen. Luister alsjeblieft eerst naar je gevoel en ga daarmee in zee. Je hoeft niet iedereen tevreden te stellen.

 

Hou het simpel door het bij jezelf te houden. Kies dus voor je gevoel. En leg vooral NIET uit waarom je niet kan. In sommige gevallen mag je een uitzondering maken, maar wanneer jij uitlegt aan een assertief persoon waarom je niet kan; dan acht ik de kans heel groot dat je onder de tafel gepraat wordt. En alsnog die dienst over neemt. Je bent NIEMAND een uitleg verschuldigd.

 

Kortom

Jij bent het belangrijkste! Werk aan jezelf en aan jouw zelfvertrouwen. Op die manier ga je heel goed aanvoelen wanneer je een grens niet stelt vanuit angst.  Wanneer jij jouw grenzen gaat stellen en een dit aan gaat leren geven, zal het gemakkelijker voor je worden. Mensen worden niet boos. Alleen diegene zullen boos worden die er eerst een voordeel uithaalde wanneer jij jouw grenzen niet stelde.

 

Wil jij leren HOE jij jouw grenzen beter kunt aangeven? En daar tools voor krijgen? Kijk dan hier eens naar de tijdelijke aanbieding voor de training: Hoe jij jouw Grenzen beter kunt stellen. Die kan je HIER terug vinden.