Het nieuwe jaar is alweer twee weken bezig en daarmee ook de goede voornemens! Je kent het vast wel… Je start fris en fruitig aan je nieuwe voornemens, maar binnen enkele weken begin je te merken dat deze scheurtjes gaan vertonen.  De excuses beginnen, je valt weer in je oude patroon en nu? Wat kun je doen om ze vol te houden? Hieronder 4 tips om goede voornemens te laten slagen.  

 

#1. Motivatie

Motivatie is iets waarvoor je het graag wilt doen. Denk eens goed na, wat is je einddoel? En wordt je echt gelukkig van dit doel? Schrijf bijvoorbeeld je motivatie op en schrijf deze zo op dat als je het terug leest, dat je er gelijk weer enthousiast van wordt. Op dagen dat je het even niet meer ziet zitten, kun je het weer lezen. Of knip plaatjes uit die jou motiveren en hang ze ergens op waar je ze elke dag ziet. Knip iets, schrijf iets, doe iets. Als je maar in beweging komt!

 

#2. Gewoontes doorbreken

Mensen zijn gewoonte dieren. Om een gewoonte te doorbreken, dien je te onderzoeken wat je trigger is. Dat kan zijn dat je om 8 uur gewend bent om een lekkere snack te nemen. Of na je kop koffie een sigaret op te steken. Wat is jouw trigger? Bekijk daarna die trigger eens bewust en zet er iets anders tegenover. Bijvoorbeeld om rond 8 uur een kleine wandeling te maken. Begrijp je waar ik heen wil? Doorbreek het ongezonde met iets gezonds.

 

#3. Geef niet op

Elk jaar, elke maand, elke dag kun je doelen stellen en deze realiseren. Het belangrijkste van doelen stellen is dat je niet opgeeft.  Merk je dat je een dag hebt dat je even zin hebt in wat anders? Dat mag! Je hoeft jezelf niet tot het maximale te pushen, want juist dan ga je onderuit. Geeft een goede balans aan je doel. De juiste balans zorgt ervoor dat je het volhoudt en kijk wie jij bent als persoon. Weet je dat het voor jou werkt als je ineens cold turkey stopt? Of moet je het rustig afbouwen? Allebei goed, zolang het maar op jouw manier is! 

 

#4. Lekker in je vel zitten

Het klinkt raar, maar soms moet je goed in je vel zitten voor je die doelen ook echt kunt behalen. Wat nou als dat doel wat je gesteld hebt, net dat ene doel is waardoor je niet lekker in je vel zit? Ik zal je een voorbeeld geven. Stel je hebt als doel dat je wilt afvallen. Je wilt afvallen, omdat je te veel eet. Dus het ‘te veel eten’ is eigenlijk je hoofddoel, maar hoe komt het eigenlijk dat je te veel eet? Hoe pak je dat aan?

 

Door inzicht te verwerven

Dat te veel eten wat je doet, kun je een verslaving noemen. Dit klink hard, maar vaak is dat overmatig eten wat je doet, iets is om een gevoel van binnen te verdoven. Dit gevoel kan zijn dat je ongelukkig bent en dat probeer je op te vullen door eten. Hierdoor hoef je het (tijdelijk) niet meer te voelen, omdat je er niet mee bezig bent. Het blijft een cirkel waar je in zit. Juist doordat je dat gevoel wat je hebt van binnen niet aanpakt, maar het verdooft met bijvoorbeeld: eten, heel veel gamen, (soft)drugs gebruiken of elke dag zo druk bezig zijn dat je nooit rust hebt, dan ben je een gevoel aan het verdoven. Juist doordat wij vroeger nooit geleerd hebben om naar ons gevoel te luisteren, zoeken we uitwegen om dat gevoel te verdoven. We weten niet wat er ermee aan moeten.

 

Onderzoeken

Ga eens na bij jezelf. Welk gevoel probeer ik te verdoven? Welk gevoel ga ik uit de weg en wil ik niet voelen? Pas als je dat gevoel duidelijk hebt, kun je het aanpakken. Als je dat gevoel aanpakt, is de kans erg groot dat je minder gaat eten en af gaat vallen. Je doel is makkelijker te behalen, omdat je de onderste laag waardoor je het bent gaat doen, weg haalt. Ik heb dit in een notendop geprobeerd uit te leggen, wat niet erg makkelijk is, maar als je hier vragen over hebt kun je die uiteraard aan mij stellen. Ik zeg daarbij ook niet dat dit op jou van toepassing is, maar dit is iets wat veel mensen zich niet realiseren en wat bij jou misschien aan de hand kan zijn.

 

goede voornemens

 

Of zou je hier graag een gratis sessie voor willen gebruiken? Klik dan HIER. Je kan jouw situatie bespreken en krijgt daar gratis tips voor!  🙂

 

Geen behoefte aan een gratis sessie, maar heb je hier wel iets aan gehad? Als je graag een steentje bij wil dragen aan de groei van dit bedrijf; buy us a coffee! Bij wijze van spreken..  Je helpt ons er enorm mee! Met het geld kunnen we nog meer mensen bereiken en helpen op het gebied van Onzekerheid. Hoe meer mensen geholpen kunnen worden, hoe mooier de wereld wordt! Klik HIER