Grenzen stellen is moeilijk. Nog moeilijker als je onzeker bent, want dan durf je geen nee te zeggen. Je wilt dat mensen je aardig vinden. En je bent bang als jij jouw grenzen aangeeft dat mensen je niet meer aardig vinden. Niet meer met je om willen gaan.
Maar dat zorgt voor een eindeloze cirkel. De cirkel van ja zeggen. Moe worden, omdat het eigenlijk niet goed voelt. Nog meer ja zeggen op verzoeken en nog vermoeider worden. Stop deze cirkel door deze 4 tips toe te passen, zodat jij ook beter in je vel gaat komen. En meer energie gaat hebben.

 

#1. Maak van jezelf een prioriteit. 

Niks is belangrijker in het leven als JIJ. Jij hoort op nummer 1 te staan. Niet je werk, je relatie, familie, maar jij. Wanneer jij van jezelf een prioriteit gaat maken, dan ga je veel beter in je energie zitten. Je gaat hierdoor meer liefde aan jezelf geven. Uiteindelijk kan je dan gaan geven vanuit een volle batterij en niet vanuit een lege.

 

Ga meer liefde aan jezelf geven door elke keer na te gaan bij jezelf: maar wat wil ik? Wat voelt goed voor mij? Durf daar keuzes in te maken en je gaat merken dat het steeds makkelijker wordt om grenzen te stellen. Start met kleine stapjes. In DEZE blog kun je lezen hoe je nog meer in je kracht kunt komen.

 

#2. Voel aan wat goed voelt voor jou

Je gevoel is een geleidingssysteem. De beste TomTom die je maar kunt hebben. Als je er naar durft te luisteren, geeft het jou haarfijn aan waar jij je grenzen over gaat en waar niet. Voelt iets niet goed voor je? Stop er dan mee en geef je grens aan. Luister naar je gevoel

 

Leer aanvoelen wat goed voelt voor jou. Wat niet goed voelt, voelt zwaar en bedrukkend. Wat wel goed voelt, voelt luchtig en als plezier aan. Durf er op te vertrouwen.

 

#3. Geef GEEN uitleg als je daar geen zin in hebt

Oeii dit is nog een belangrijk ding! Stel nou dat jij helemaal niet wilt uitleggen waarom je nee zegt, maar dit uiteindelijk wél doet en je hebt een assertief persoon tegenover je staan. Dan is de kans groot dat die persoon geen nee accepteert. En jou zo weet om te praten dat je alsnog ja zegt. Je bent NIEMAND een uitleg verschuldigd. Alleen jezelf.

 

Hou het kort als iemand om een uitleg vraagt. Je kan zeggen: Nee sorry ik kan niet. En daar zet je een punt achter. Dat is je uitleg. Vraagt iemand door? Dan zeg je dat het om persoonlijke redenen gaat.

 

#4. Laat het los dat je door iedereen aardig gevonden wilt worden. 

Dit is niet realistisch. Alles behalve! Niet iedereen kan jou aardig vinden. En je hoeft er ook geen fuck om te geven of iemand jou aardig vindt. Het belangrijkste is dat jij jezelf leuk vindt. Stop met dat negatieve praten in je hoofd over jezelf. En ga wat vaker positieve dingen over jezelf zeggen.

 

Stop met jezelf naar beneden halen. Geef jezelf elke dag een compliment voor iets. Hoe vaker je dit gaat doen, hoe beter jij je gaat voelen over jezelf. En daarmee wordt het makkelijker om nee te zeggen tegen een ander en ja tegen jezelf. Om grenzen te stellen. Jij bent het meer dan waard!

 

Of zou je hier graag een gratis sessie voor willen gebruiken? Klik dan HIER. Je kan jouw situatie bespreken en krijgt daar gratis tips voor!  🙂

 

Geen behoefte aan een gratis sessie, maar heb je hier wel iets aan gehad? Als je graag een steentje bij wil dragen aan de groei van dit bedrijf; buy us a coffee! Bij wijze van spreken..  Je helpt ons er enorm mee! Met het geld kunnen we nog meer mensen bereiken en helpen op het gebied van Onzekerheid. Hoe meer mensen geholpen kunnen worden, hoe mooier de wereld wordt! Klik HIER